Meest gestelde vragen

Wat betekent 1/0, 2/0, 4/0, 4/4 enz.?
Wanneer een van deze tekens op onze website staat vermeld, wordt hier het aantal drukkleuren voor de voor- en achterkant mee bedoeld . Het cijfer voor de schuine streep (/), geeft het aantal drukkleuren aan de voorzijde aan. Het cijfer na de schuine streep (/) staat voor de drukkleuren aan de andere zijde.

Wat betekent CMYK en RGB?
Bij het vierkleurenprocédé kan bijna elke kleurschakering met behulp van de vier grondkleuren ( C yan, M agenta, Y ellow en K ey ) bereikt worden. Wij werken met een resolutie tot 300 dpi (dots per inch) en met een 34 punts raster.

De meeste computerbeeldschermen maken voor het weergeven van kleuren gebruik van een overlapping van drie grondkleuren: de RGB-kleuren: R ed, G reen, B lue (rood, groen, blauw). Die kleuren kunnen elk een willekeurige helderheid van 0 tot 256 aannemen. Op die manier kunnen RGB-beeldschermen tot 16,7 miljoen (256 x 256 x 256) kleuren weergeven. Wanneer u echter een bestand voor een zeefdruk (full colour) voorbereidt, moet u in uw programma (Photoshop, Illustrator, Indesign enz.) gebruik maken van de CMYK-Modus.

Wat betekent Tiff en JPG?
*.tiff of *.tif zijn beide grafische bestandsformaten waarin u ons uw bestanden kan toesturen. Tiff/Tif staat voor T agged I mage F ile F ormat.
*.jpeg of *.jpg zijn beide grafische bestandsformaten waarin u ons uw bestanden kan toesturen. Het is zeer gecomprimeerd en daarom uitstekend voor online-overbrenging. Jpeg /jpg staat voor J oint P hotographic (E xperts) G roup.

Met welke programma's kan ik mijn bestanden maken?
In principe zijn alle gangbare programma's (Illustrator, Indesign, Photoshop enz.) bruikbaar, zolang u uw bestanden in een van de volgende twee bestandsformaten opslaat: EPS of PDF. Denk hierbij aan de gebruikte lettertypes. Deze dienen te zijn omgezet naar contouren.

Hoe weet ik of mijn bestanden geschikt zijn om te drukken?
Wij controleren altijd uw bestanden en nemen indien nodig contact met u op.

Waarom ziet mijn product er gedrukt anders uit dan op mijn beeldscherm?
Een computerbeeldscherm maakt voor het weergeven van kleuren gebruik van het RGB-systeem, een drukker maakt gebruik van het CMYK-systeem. De twee systemen zijn zeer goed ontwikkeld, maar toch is niet elke kleur in beide systemen dezelfde. Anders gezegd: een kleur op het scherm ziet er steeds een beetje anders uit dan de kleur op het afgewerkte printproduct. Daarom moeten uw bestanden om gedrukt te kunnen worden, in uw beeldverwerkingsprogramma in de CMYK-modus opgeslagen worden.

Waarom moet ik een extra marge toevoegen?
Afhankelijk van de snijmachines kan het gebeuren dat er aan de randen van uw gedrukt bestand een verschil is van ongeveer 1 mm. Daarom verschilt het formaat van het bestand met het eindformaat ongeveer 2 mm (1 mm aan elke kant). Op die manier is het mogelijk om kleine verschillen bij te werken en uw product in een mooie vorm af te leveren. Lettertekens moeten minstens 5 mm van de rand staan, zodat deze nadat ze gesneden zijn niet aan de randen "kleven".

Wat is spotvernis of (spot) UV lak?
UV-lak is een transparante gladde hoogglanslak die door middel van ultra-violet licht razendsnel droogt. Het gevolg is dat de plek waar deze lak is aangebracht zal glimmen en het licht voor een deel zal reflecteren. Bij spot UV lak (of spotvernis) wordt het drukwerk op bepaalde delen van het papier gelakt, hierdoor krijgt het drukwerk op bepaalde delen een glimmende laag, en dit zorgt voor een extra bijzondere uitstraling.

Wat is glans / mat laminaat?
Laminaat is een plastic coating dat het drukwerk beschermt tegen krassen en vlekken. Daarnaast geeft het laminaat extra uitstraling aan uw drukwerk. Bij het laminaat is er een keuze tussen mat of glans laminaat, waarbij het mat laminaat de kleuren op het drukwerk lichter maakt en het glans laminaat de kleuren donkerder.

Wat zijn plano vellen?
Plano vellen zijn ongevouwen vellen drukwerk.

Wat is rillen?
Bij rillen wordt er machinaal een vouw in de voor- en achterkant van uw drukwerk geperst. Probeer te voorkomen dat er bij het rillen tekst op de ril komt te staan.

Wat is stansen?
Bij stansen wordt er met een scherp, speciaal gemaakt stansmes gaten in of vormen aan drukwerk aangebracht.